niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka łososiowa z sosem koperkowym

Aromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6 i B12 a także jodu, potasu i kwasów omega 3. Dodany zostanie bogaty w żelazo świeży szpinak i chrupiące kiszone ogórki wraz z czarną oliwką. Polecam sałatkę na fajną odżywczą kolację bądź do pracy czy szkoły!. Dodawajcie blog do facebooka i google + w ten sposób dziękujecie za przepis! :)

Dla 1 osoby + sos na 2-3 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
35g łososia wędzonego na gorąco
Mała garść świeżego szpinaku
Kilka pokrojonych talarków ogórka kiszonego
Kilka piórek cebuli czerwonej
Kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół
1 pęczek koperku
3,5 łyżki śmietany 18% tł. do sosów
Sok z cytryny
Sól himalajska
Pieprz czarny
Cukier

Przygotowanie:
1/ Do salaterki nakładamy umyty szpinak, kawałki łososia na których układamy oliwki, oraz piórka z cebuli które dajemy do rogów.
2/ Ze śmietany, poszatkowanego drobno koperku, soli, pieprzu, cukru i soku z cytryny robimy sos - mieszając wszystko aż do jednolitej konsystencji
3/ Polewamy sos na sałatkę między kawałkami łososi i wbijamy w niego przepołowione na pół talarki ogórka kiszonego. SMACZNEGO!



1 komentarz: