wtorek, 27 stycznia 2015

Sałatka tatarska

Dziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki pieczarek, spieczone pierścienie z pora, świeży szpinak, wędzony kurczak  i świeżo starty ser gouda. To dzisiejszy skład którym zakręci sos na bazie jogurtu greckiego z drobniutko posiekaną cebulką i ogórkiem. Polecam na prywatki, bale i przyjęcia :). Zachęcam też do bieżącego zaglądania na blog :)

Dla 1 osoby (sos na 2)
Czas przygotowania: ok 25 minut

Składniki:
Garść świeżego szpinaku
80g wędzonej piersi z kurczaka
5 małych pieczarek
6 (1-2 cm) kawałków pora
30g sera gouda
2 łyżki drobno posiekanego ogórka kiszonego
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
7 łyżek jogurtu greckiego
2 łyżki śmietanki 30% tł.
Pieprz czarny
Odrobina soku z cytyny
Sól himalajska
Olej rzepakowy

Przygotowanie:
1/ W piekarniku w temp. 180 stopni lekko podpiekamy pokrojony, osolony i z odrobiną tłuszczu  por na foli aluminiowej. Pieczarki kroimy na połówki - solimy i dodajemy pieprzu a następnie przesmażamy na patelni na rumiany kolor.
2/ W małym pojemniku łączymy jogurt ze śmietanką, dodajemy ogórki i cebulę oraz sok z cytryny,  sól  i pieprz. Mieszamy i odstawiamy 
3/ Do salaretki wkładamy umyty szpinak, pokrojonego w słupki kurczaka i przesmażone pieczarki. Dajemy na środek 6 łyżeczek sosu i posypujemy go spieczonym porem. Na całość ścieramy ser i podajemy. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz