piątek, 16 stycznia 2015

Sałatka wegańska CHILLI

Hej! Dziś krótka i wyrazista propozycja. Bardzo pikantna sałatka bez mięsa, tłuszczu i sera z pikantnymi dodatkami. Na jarmużu znajdzie się świeża papryczka chilli, czerwona cebula, por, kukurydza i krojone pomidory ze szczyptą ziół prowansalskich. Chcesz się rozgrzać i zjeść lekko i zdrowo? - oto propozycja dla Ciebie!. Zrobisz tą sałatkę w kilka minut! 
Zapraszam do wypróbowania i polubienia Kuchni PROzdrowotnej!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: kilka minut

Składniki:
2 garście świeżego jarmużu (lub mix sałat)
Pół świeżej papryczki chilli (1 świeża dla wprawionych)
Pół małej cebuli czerwone
5 cm kawałek średniej wielkości pora
Garść kukurydzy konserwowej EKO lub BEZ GMO
6 łyżek pomidorów krojonych w kostkę (bez skóry) z puszki
Zioła prowansalskie
Ksylitol lub cukier
Sól himalajska
Olej rzepakowy
Melisa do dekoracji

Przygotowanie:

1/ Papryczkę chilli kroimy w cienkie paseczki, cebulę w przepołowione półksiężyce a por w grubsze paski - razem wrzucamy do podsmażenia na patelnię.
2/ Pomidory mieszamy z solą i cukrem oraz ziołami prowansalskimi. W salaretce umieszczamy na przemian porwany jarmuż, podsmażone warzywa, kukurydzę i pomidory.
3/ Podajemy, SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz