niedziela, 18 stycznia 2015

Sałatka z pestkami dyni i czarnuszką

Uzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser. Pikanterii wszystkiemu doda czarnuszka która wreszcie z roli posypki na chleb odnajdzie swoje miejsce w sałatce. Czarnuszka to bardzo ciekawy produkt zarówno kulinarny jak i zdrowotny. Tą ciekawą rośliną leczą trądzik, alergię, stres oksydacyjny, przeziębienia czy też bolesne miesiączki. Polecam sałatkę zarówno na czas karnawałowych prywatek jak i do pracy. Zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej i częstego zaglądania :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
2 łyżeczki zmielonych pestek dyni
3 łyżki lekkiego majonezu
Garstka pokruszonych orzechów włoskich
3 łyżki kukurydzy konserwowej EKO bądź bez GMO
1/3 małej cebuli czerwonej
50g. sera żółtego wędzonego
2 garście pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
Sól himalajska

Przygotowanie:
1/ Majonez łączymy ze zmielonymi pestkami dyni, do miski przekładamy kapustę pekińską, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę ser wędzony, orzechy, kukurydzę oraz solimy wszystko do smaku
2/ Łączymy składniki sałatki z majonezem z pestkami dyni, na koniec posypujemy czarnuszką. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz