piątek, 2 stycznia 2015

Sałatka z pieczoną papryką, fetą i cząbrem

Karnawał też do czegoś zobowiązuje więc moje klasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim makaronem, cząbrem, fetą i orzeszkami ziemnymi. Za dressing posłuży olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie o tym. Jeżeli preferujecie mięsne dodatki bez problemu można dodać grillowanego kurczaka. Wybierając makaron do sałatki pamiętajcie o wyborze wysokiej jakości makaronu z pszenicy durum ponieważ taki makaron jest twardy i nie rozłazi się w sałatce, jego stała struktura powoduje też ładniejszy efekt wizualny. Zabierajmy się do pracy!

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
1 sztuka papryki żółtej, zielonej i czerwonej
2 garści makaronu
1 garść orzeszków ziemnych
150g sera feta
1 łyżeczka cząbru suszonego
Pieprz czarny
Sól Himalajska
Olej słonecznikowy


Przygotowanie:

1/ Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, kroimy paprykę w paski i przekładamy na małą blaszkę do pieczenia na której ułożona jest folia aluminiowa. Solimy, dodajemy pieprzu i cząbru oraz dodajemy więcej niż do zwykłego grillowania oleju - tak by było czym polać sałatę. Wstawiamy do piekarnika paprykę i pieczemy aż zmięknie i będzie powoli się kurczyć
2/ W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i przygotowujemy ser feta. Gdy papryka jest gotowa, łączymy ją z ugotowanym makaronem, dodajemy orzeszki oraz ser feta. SMACZNEGO! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz