czwartek, 8 stycznia 2015

Sałatka z pieczonym bakłażanem i krakersami

Witajcie! Uzupełniam dziś księgę sałatek karnawałowych :) Dziś trochę nietypowo ale składniki znajdziecie w każdym większym sklepie :) Polecam na każdą prywatkę jak i smakowitą przekąskę! Zapraszam do kuchni i jeśli się wam podobało to dajcie + Kuchni PROzdrowotnej :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania ok 30 minut

Składniki:
1 średniej wielkości bakłażan
2 garści pokrojonej kapusty pekińskiej
kilka krakersów
1 pomidor
Pół kulki mozzarelli
masło
sok z limonki
sól himalajska i pieprz
ksylitol lub cukier
olej słonecznikowy
kurkuma

Przygotowanie:
1/ Kroimy w grubą kostkę bakłażana do miski, solimy, dodajemy pieprzu i oleju - mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 170 i pieczemy aż do miękkości wewnątrz.
2/ Pokrojoną kapustę dajemy do nowej miski, kroimy pomidora w półćwiartki i układamy dookoła. Z 5 łyżek masła, odrobiny soku z limonki, cukru, soli i kurkumy robimy dressing do sałatki. 
3/ Upieczony bakłażan nakładamy na pomidory i kapustę, ścieramy ser mozzarella na tarce o grubych oczkach. Dodajemy połamane krakersy i polewamy dressingiem. 
4/ Podajemy, SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Tobi na taką sałatkę sama bym się chętnie skusiła :) musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń