niedziela, 11 stycznia 2015

Suflet z awokado i pesto calabrese

Suflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada mu mocnego charakteru a awokado wzbogaci jego wartości odżywcze. Awokado to cenny kwas oleinowy, luteina, kompleks witamin A,E,C oraz potas, z powodzeniem zastąpi tłusty ser żółty. Nasz suflet jest również bezglutenowy i nie zawiera mleka. Kupując pesto wybierajcie znane marki ze względu na jakość jak i możliwość powtarzalności smaku sufletu w przyszłości (Jeżeli kupicie sezonowe pesto z dyskontu, może się już nigdy nie pojawić w ofercie. Poza tym każde pesto ma inne proporcje składników). Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
2 jajka EKO
Połowa opakowania pesto calabrese 
Połowa małego awokado
Sól himlajska
Cukier
Oregano
Mąka ziemniaczana pół płaskiej łyżeczki

Przygotowanie:
1/ Rozgrzewamy piekarnik do temp. 165-170 stopni (bez termoobiegu). Rozdzielamy żółta od białek do osobnych misek.
2/ Ubijamy żółtka na krem a następnie czystą ubijaczką białka na puszystą pianę. Przy końcu ubijania białek dodajemy szczyptę soli, cukru i mąkę ziemniaczaną.
3/ Miksujemy w pojemniku od blendera awokado z pesto. Do jednej większej miski przekładamy żółtka, białka i pesto z awokado i mieszamy łyżką.
4/ Formy do sufletu smarujemy tłuszczem i podsypujemy oregano oraz bułką tartą(lub inny zamiennik). Wlewamy masę sufletową do mniej więcej 3/4 powierzchni (może być mniej). Wstawiamy do piekarnika na 12,5 minuty (165 stopni) po czym pieczemy jeszcze 10 minut w temperaturze 190 stopni.
5/ Wyciągamy wyrośnięte suflety, podajemy ze świeżą miechunką peruwiańską która ideanie skomponuje się z sufletem. SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. ale ciekawie, nie wpadłabym na pomysł stworzenia takiego sufletu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Suflet z avocado? Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na suflet, w takiej wersji jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooooo takie nie próbowałem, wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń