poniedziałek, 12 stycznia 2015

Udka z kaczki w azjatyckim stylu

Witajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso coraz popularniejsze u nas, ma swój charakterystyczny smak i potrzebuje więcej czasu by było pyszne od kurczaka. Polecam kupować mięso tylko ze sprawdzonych źródeł bo tylko wtedy możemy być pewni wartości odżywczych. Zapraszam dziś do Azji bo użyję bardzo dużej ilości orientalnych przypraw popularnych jako dodatek do mięs głównie w Chinach. Cynamon, goździki, anyż, imbir, kolendra czy pieprz syczuański to świetna kompozycja smakowa. Polecam wypróbować pieprz syczuański ma pieprzowo-cytrynowy smak i drętwieje wręcz język gdy go przegryzamy :]. Dodatkowo jest pomocny przy przeziębieniach ponieważ jest antybakteryjny. Pamiętajcie że przyprawy to również lekarstwa, każda z nich ma swoje działanie! poczytajcie na własną rękę. Tymczasem zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej!

Na 3 udka
Czas przygotowania 1g 40 min. + marynowanie na noc

Składniki:
3 nogi z kaczki
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków
0,5 łyżeczki mielonego anyżu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
Olej słonecznikowy
Mandarynki do przybrania

Przygotowanie:
1/ Marynujemy udka najpierw wcierając sól i przyprawy, następnie miód a na końcu dodajemy olej i wszystko mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
2/ Wyjmujemy udka, nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy w naczyniu żaroodpornym kaczkę 1,5 godziny bez termoobiegu. Możemy go włączyć na kilka minut przed końcem pieczenia odsłaniając naczynie. Pamiętajmy o podlewaniu kaczki wytopionym tłuszczem i przewróceniu jej na drugą stronę w trakcie pieczenia.
3/ Wyjmujemy kacze udko i przybieramy pokrojonymi mandrynkami, SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, ale długo trzeba przygotowywać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji Zimowy Obiad (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/zimowy-obiad)

    Informacje o tym jak poprawnie zamieścić banerek znajdują się tutaj: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/01/ruszya-akcja-zimowy-obiad.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować Twojego przepisu. Uwielbiam kaczkę. Jak przyjedziesz to zrobimy gęś.

    OdpowiedzUsuń