piątek, 30 stycznia 2015

Wafle czekoladowe z migdałami i goji

Dla niektórych przysmak dzieciństwa a da innych po prostu zdrowsza alternatywa przemysłowych wafelków. Tak czy inaczej takie wafle domowe to połączenie czegoś naprawdę prostego z dobrym pomysłem na smak. Moja propozycja to naturalny zrobiony krem czekoladowy ze zmielonymi migdałami i drobno posiekanymi jagodami goji. Będzie pysznie i na zdrowszy sposób, sami zdecydujcie czy od razu zjecie je na chrupko czy wsadzicie do lodówki by zmiękły po paru godzinach. Sądzę że to najlepsza propozycja na posłodzenie weekendu :) Zapraszam!

Przepis na opakowanie andrutów 225g
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
Andruty 225g
270g czekolady gorzkiej 60-70%
300ml kremówki 30% tł.
3,5 łyżki serka mascarpone
1,5 łyżki miodu
100g zmielonych migdałów
50 g. drobno pokrojonych suszonych jagód goji
bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
1/ Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
2/ Gotowym kremem smarujemy pierwszy wafel nakładając kolejny i tak aż do ostatniego. Kroimy, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy całymi jagodami goji i podajemy lub podajemy po wyjęciu z lodówki. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz