czwartek, 29 stycznia 2015

Wielozbożowe POLSKIE spaghetti

Na przekór wszechobecnej modzie na "włoską" kuchnię, dziś będzie polska odsłona spaghetti. Pieczarki, czosnek, liść pietruszki, lubczyk, liść laurowy, czarny pieprz i wieloziarnisty makaron to odpowiedź na kiczowate udające włochy makarony rozlane po wielu knajpach. Posmakuj tradycyjnych polskich smaków w zakręconej odsłonie niekończącego się makaronu :). To proste i szybkie danie zrobicie w kilkanaście minut! Nie zapomnijcie polubić Kuchni ProZdrowotnej!

Dla 1 osoby
Czas przygotowanie: 15 minut

Składniki:
100g makaronu spaghetti wieloziarnistego
8 łyżek śmietany kremówki 30%
200g pieczarek
2 duże ząbki polskiego czosnku
2 średnie liście laurowe
pieprz czarny
sól z kopalni wieliczka :]
lubczyk suszony
liść pietruszki świeży
Olej rzepakowy lub słonecznikowy

Przygotowanie:
1/ Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki kroimy w cienkie talarki i przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokruszone liście laurowe, małą garstkę pokrojonej świeżej pietruszki, suszony lubczyk z 1/2 łyżeczki, sól i pieprz (szczodrze) 
2/ Przesmażamy wszystko na małym ogniu aż do zarumienienia się i odparowania wody. Następnie dodajemy kremówkę i lekko solimy do smaku. Sos powinien się zagęścić sam, jeśli jest zbyt wodnisty zagęszczamy odrobiną mąki.
3/ Na talerz wykładamy ugotowany makaron, nakładamy sos i posypujemy świeżą pietruszką. Latem można podać pomidory z działki :) SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz