środa, 18 lutego 2015

Ciasto na mące ryżowej z mleczkiem kokosowym

Witajcie!, jeśli myślicie o zrobieniu czegoś nietypowego a jednocześnie bardzo prostego w przygotowaniu to mam pomysł!. Ciasto bez mąki pszennej za to z mąką ryżową i kokosową - bez glutenu i ze zdrowym mleczkiem kokosowym. Ciasto będzie zbite i najlepiej będzie smakowało na ciepło! To zupełnie inny wymiar smaku w porównaniu do mąki pszennej. Bardzo delikatne w smaku z mleczno - kokosową nutą! Połącz przyjemne z pożytecznym i już dziś skosztuj śnieżnego ciasta o prozdrowotnych właściwościach. Polecam na podwieczorek! 

Na blaszkę 28x24
Czas przygotowania: około godzina

Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
2/3 szklanki mąki kokosowej
3 jaja EKO M
1 1/4 cukru bądź ksylitolu
400ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka 3,2 % tł
Olej kokosowy do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:
1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
2/ Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier. Zaczynamy miksować ciasto dodając składniki w następującej kolejności: jajka, mleczko kokosowe, mleko. Ubijamy na jednolitą płynną masę
3/ Wlewamy ciasto na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym i posypaną mąką kokosową. Pieczemy ok. 45 minut (Do suchego patyczka). Spożywamy gdy jest ciepłe, można podawać z bitą śmietaną i bakaliami. SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. pyszne i widzę tą słodką morwę suszoną- mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego bedzie najlepsze na cieplo, a co z tym ciastem na nastepny dzuen sie dzieje

    OdpowiedzUsuń