czwartek, 5 lutego 2015

Cytrusowo - imbirowy mus z batata z żurawiną

Pomarańczowy batat pełen beta karotenu nasyci Was w zdrowym tonie. Jeśli chcesz zjeść coś lekkostrawnego bądź jesteś na diecie to taki mus przypominający obiadki dla dzieci jest idealnym rozwiązaniem. Batat z łatwością zabija głód a dodatek soku z pomarańczy, limonki i świeżego imbiru ze szczyptą cynamonu dołoży sporą porcję witamin i minerałów. Polecam zapisać przepis na dni gdy chcemy dać odpocząć żołądkowi lub dla większych dzieciaków :).

Dla 2 osób
Czas przygotowania 35 minut

Składniki:
1 duży batat
2 cm kawałek obranego imbiru
2 pomarańcze
pół limonki
mielony cynamon
ksylitol lub cukier puder trzcinowy

Przygotowanie:

1/ W garnku z wodą gotujemy batata przez 30 minut (można też na parze)
2/ Obieramy batata, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do pojemnika od blendera.
3/ Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i połowy limonki i przelewamy do pojemnika z batatem. Dodajemy cynamon, kawałki imbiru, łyżeczkę ksylitolu i miksujemy na mus
4/ Przelewamy do miseczki i posypujemy suszoną żurawiną. SMACZNEGO i NA ZDROWIE!



1 komentarz: