piątek, 6 lutego 2015

Deser OREO

Popularna marka OREO zyskała sobie już spore grono wielbicieli, póki co prócz ciastek można ten smak spotkać w jednym ze smaków czekolady milka. Mój deser to śmietankowa masa z kruszonką kakaową zagęszczona naturalnym agarem która urzeknie Was smakiem i prostotą wykonania. Jeśli lubicie śmietankowo - kakaowe smaki to ta propozycja jest dla Was! Polecam na słodką chwilę zapomnienia bez limitu!

Na ok 400ml  (2 osoby)
Czas przygotowania: około 1h

Składniki:
4 łyżki mąki pszennej tortowej
2,5 łyżki kakao
5 łyżek cukru pudru trzcinowego
4 łyżki masła
330 ml śmietanki 30% tł kremówki
Agar ok. 6-8g (zagęszczamy zgodnie z instrukcją z opakowania)

Przygotowanie:
1/ Do miski dajemy mąkę, kakao, 2 łyżki cukru pudru i masło i zagniatamy na tzw. ziemię kakaową (coś jak kruszonka ale bardziej suche). Zagniecioną ziemię przerzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 10 minut
2/ Po 10 minutach wyjmujemy blaszkę i rozkruszamy zbite kawałki na grubszą miałkę i odstawiamy:

3/ Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 3 łyżki cukru pudru. Odstawiamy do ostudzenia
4/ Do ostudzonej śmietanki dodajemy kruszonkę a następnie wlewamy do niej roztwór wrzącej wody z agarem i mieszamy dokładnie.
5/ Odstawiamy na chwilę do lodówki do zgęstnienia a następnie konsumujemy! SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz