piątek, 13 lutego 2015

Domowa kawa MOKKA

Jedna z najlepiej pobudzających kaw i nawet lepsza od latte czy cappuccino. Jest to połączenie kawy i czekolady z dodatkiem bitej śmietany posypanej płatkami czekolady. W przeciwieństwie do latte czy cappuccino możemy ją przygotować bez żadnego dodatkowego sprzętu. Pobudzające działanie w postaci kofeiny z kawy łączy się z teobrominą z czekolady przez co efekt może być lepszy od espresso. Mile widziana kawiarka w której można przygotować przyzwoitą kawę, a najlepiej ekspres ciśnieniowy. Zapraszam do wypróbowania!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
25g czekolady mlecznej
25ml śmietany kremówki 30% tł + 50ml na bitą śmietanę
50ml mleka 3,2% tł
10 g białej czekolady
Ksylitol
150ml mocnego naparu kawowego

Przygotowanie:

1/ Ubijamy śmietanę mikserem słodząc ją przy końcu ksylitolem (Dodatek ksylitolu chroni zęby przed kawą i cukrem)
2/ Zagotowujemy śmietankę z mlekiem i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną - przez moment zagotowujemy ją.
3/ Gorącą czekoladę przelewamy do szklanki, dopełniamy kawą i na górę kładziemy lekko ubitą śmietankę, na górę ścieramy białą czekoladę. SMACZNEGO!



1 komentarz: