sobota, 21 lutego 2015

Domowe POLSKIE pesto

Hej! Idąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry i wyrazisty smak z drobnymi nutami naszych wspaniałych Polskich dodatków. Obecnie mamy świetny wybór Polskich makaronów wyrabianych z żyta, orkiszu, owsa i wielu innych wysokowartościowych zbóż. Poleciłbym takie o to pesto Polskie z wybornym makaronem. 

Składniki na ok. 200ml pesto
Czas przygotowania: Kilka minut

Składniki:
Duża garść świeżej pietruszki bez łodyg
40g sera wędzonego rolada ustrzycka
Łyżka suszonej żurawiny
Łyżeczka miodu wielokwiatowego
Łyżeczka mielonych orzechów laskowych
3 małe ząbki Polskiego czosnku
Pół małej cebuli
łyżeczka soli himalajskiej 

Przygotowanie:
1/ Miksujemy wszystkie składniki w pojemniku od blendera na jednolitą masę. Przekładamy do pojemnika. SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. a skąd się wziął biały kolor pesto?

    OdpowiedzUsuń
  2. czosnku, cebuli i sera jest więcej niż pietruszki

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis!
    muszę wypróbować
    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://frankiesflavours.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń