czwartek, 26 lutego 2015

Duszony stek z udźca wołowego

Witajcie! Coraz częściej kupywana i coraz popularniejsza staje się wołowina w formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie i poprawnie ucięte mięso lecz jest to mięso które zwykle kupuje się z myślą o gulaszu wołowym a nazywa się ono udziec wołowy. W żadnym wypadku nie kwalifikuje się na robienie steku i nie popełniajcie tego błędu i nie próbujcie robić go na szybko. Warto natomiast łatwym sposobem przyrządzić taki o to stek dusząc go - zachowa się więcej wartości odżywczych i mięso będzie kruche i delikatne. Soki z mięsa będą świetną bazą do sosu jeśli będziecie chcieli dodać go do mięsa. Ponadto nie pobrudzicie sobie naczyń bo steki udusimy owinięte folią aluminiową. Dodamy aromatyczne przyprawy i w godzinę będzie gotowe :) Zapraszam

Na 2 osoby
Czas przygotowania 1 godzina + marynowanie

Składniki:
300g steku z udźca wołowego
olej rzepakowy
2 ząbki czosku
Sól himalajska
Pokrojona marchew i cebula suszona
Przyprawy: papryka słodka, majeranek, jałowiec, kolendra, pieprz czarny, kurkuma, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie
Sos worcestershire 

Przygotowanie:
1/ Nacieramy mięso przyprawami i dodajemy paski obranego czosnku, dodajemy suszoną marchew i cebulę i sos worcestershire. Dodajemy odrobinę oleju i wszystko mieszamy. Odstawiamy na noc przykryte do lodówki
2/ Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy owinięte mięso folią w formie czapeczki (tak żeby mięso miało przestrzeń i pieczemy 50 min.)
3/ Po 50 minutach dodajemy soli i pieczemy jeszcze 10 minut.
4/ Wyjmujemy mięso i podajemy z ulubionymi dodatkami! SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz