poniedziałek, 9 lutego 2015

Gorąca biała czekolada z bananem i karmelem

Czas na pyszności! czyli 2ga czekolada na walentynki :). Świetne połączenie białej czekolady z bananem i własnoręcznie zrobionym sosem karmelowym oczaruje Wasze kubki smakowe bez dwóch zdań!. Składniki są bardzo łatwo dostępne, a zrobienie jej nie powinno sprawić kłopotu nikomu :). Polecam na dzień zakochanych, wszelakie randki czy spotkania we dwoje :)

Dla 2 osób
Czas wykonania: ok. 20 minut

Składniki:
1 średniej wielkości banan
100g czekolady białej
Pół szklanki śmietanki 30% tł kremówki + 30-50ml na karmel
Niecała szklanka mleka 3,2 % tł.
50 gr cukru
50 ml wody

Przygotowanie:
1/ Cukier wraz z wodą przekładamy do małej garnka i stawiamy na kuchence. Podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru w wodzie. Następnie zostawiamy wodę z cukrem a małym ogniu i czekamy aż powoli będzie gęstnieć do karmelu. W czasie gotowania nie mieszamy łyżką a jedynie możemy obracać okrężnymi ruchami garnek.
2/ Gdy cukier stanie się gęsty a jego kolor stanie się brązowy dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy aż do utworzenia sosu. Odstawiamy na bok
3/ Mleko i kremówkę zagotowujemy w drugim małym garnku. Po zagotowaniu odstawiamy garnek i rozpuszczamy w nim pokruszoną białą czekoladę. Przelewamy do pojemnika od blendera i miksujemy wraz z kawałkami banana na jednolitą konsystencję.
4/ Na ścianki szklanek polewamy sos karmelowy a następnie przelewamy czekoladę. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz