piątek, 6 lutego 2015

Miodowo-korzenny grzaniec piwny

Piwo w okresie zimowym odchodzi w niepamięć dlatego że zazwyczaj kojarzy nam się z orzeźwieniem. Gdy mróz za oknem pozostaje tylko jedna opcja - grzane piwo :). Internet pełny jest chaotycznych przepisów, tu dostaniecie konkretną ilość składników i zapewniam że poczujecie prawdziwie korzenną nutę. By coś było perfekcyjne nie należy oszczędzać dlatego też przyprawy muszą być różnorodne: cynamon, anyż, gałka muszkatałowa, imbir, goździki, kardamon i kolendra to nasz zestaw. Dodamy miód i sok z pomarańczy i grzaniec będzie idealny! Polecam pod kołdrę!

Na 1 piwo
Czas przygotowania: kilka minut

Składniki:
1 piwo typu jasny lager
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Sok z połowy pomarańczy
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Pół łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/5 łyżeczki mielonych goździków
1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
1/5 łyżeczki mielonego anyżu

Przygotowanie:
1/ Do garnka przelewamy piwo, dodajemy miód, przyprawy i sok z pomarańczy i doprowadzamy do temperatury która jest tuż przed wrzeniem dokładnie mieszając składniki.
2/ Gorący grzaniec przelewamy do szklanki do piwa. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz