czwartek, 19 lutego 2015

Pasta z makreli na ostro

Pasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego zapachu i sprawimy że pasta będzie wyrazista w smaku. Najważniejsze to kupienie dobrej makreli - nie przesolonej i prawdziwie wędzonej, kolejnym ważnym składnikiem jest cebula - to ona niweluje różnorakie posmaki. Użyjemy też ostrej musztardy rosyjskiej i większej ilości pieprzu czarnego. W mojej paście dodaje czosnek niedźwiedzi ale nie jest on obowiązkowy :). Polecam tą zdrową pastę na razowy chleb do pracy czy też na kolację :)

Składniki dla ok. 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
Tusza makreli ok 250-300g
3 jajka M EKO
Garść kukurydzy konserwowej bez GMO
Majonez 3 łyżeczki
Przecier pomidorowy 4 łyżki
Musztarda rosyjska 3 łyżeczki
2 małe cebulki
Sól himalajska
Pieprz czarny
Czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:
1/ Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w małą kosteczkę - przekładamy do miski
2// Makrele obieramy, mięso bez ości z ryby przekładamy do miski
3/ Cebulki obieramy i kroimy bardzo drobno - przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi - mieszamy
4/ Dodajemy majonez, musztardę i przecier i bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Pastę najlepiej zostawić do przegryzienia na noc. SMACZNEGO!


1 komentarz: