sobota, 28 lutego 2015

Pieczony łosoś z awokado i koprem włoskim

Królewski obiad w 20 minut :) Łosoś to jedna z najbardziej odżywczych ryb, doskonale się nadaje do pieczenia w piekarniku i lubi wiele wspaniałych dodatków :) np. awokado i koper włoski. Zapomnij o ociężałości po obiedzie, w tym przepisie odejdziesz od stołu z nasyceniem i zadowoleniem. Koper włoski a raczej jego bulwa to wdzięczne warzywo o którym warto poczytać i zacząć korzystać z niego w kuchni. Polecam również zakup łososia z pewnego źródła, z którego dowiemy się gdzie żył łosoś i co jadł. 

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: ok 20minut

Składniki:
200g filetu z łososia norweskiego
Pieprz cytrynowy (np. Prymat)
1 mała bulwa kopru włoskiego
6 pomidorków koktajlowych
Suszony liść kolendry
100g ugotowanego ryżu jaśminowego
1 mocno dojrzałe awokado
Limonka
Sól himalajska
Pieprz czarny
Trawa cytrynowa do przybrania
Olej ryżowy
Cukier

Przygotowanie:

1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy przyprawiony pieprzem cytrynowym filet z łososia ułożony na folii aluminiowej. Pieczemy 15-20 minut
2/ Na patelni przesmażamy pokrojony w małą kostkę koper włoski i pomidorki pokrojone na 4 części. Solimy, dodajemy pieprzu i na koniec przesmażania kolendrę. Odstawiamy
3/ Awokado zgniatamy praską do ziemniaków dodając sól i sok z limonki. Nakładamy na talerz.
4/ Upieczonego łososia kładziemy obok puree z awokado a następnie układamy przesmażony koper z pomidorkami i ugotowany ryż. Przyzdabiamy źdźbłami trawy cytrynowej. SMACZNEGO





1 komentarz: