wtorek, 17 lutego 2015

Polskie spaghetti BOLOGNESE

Polskie wydanie, jednej z najbardziej popularnych potraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską odsłonę której nikt się nie powstydzi!. Wyrzucamy z popularnego przepisu byle jakie mielone mięso wieprzowe, oregano, włoskie sery czy włoszczyznę. Będzie mielone mięso indycze dobrej jakości, dużo cebulki, czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, twaróg i świeża melisa. Zapraszam!

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 20-25 minut

Składniki:

0,5 kg świeżo mielonego mięsa indyczego
200-250g makaronu typu spaghetti wielozbożowego
2 większe cebule
Pół czosnku 
Majeranek
Lubczyk
Ziele angielskie
Liść laurowy
Twaróg półtłusty
Sól himalajska
Olej rzepakowy
Kilka listków świeżej melisy
400 ml przecieru pomidorowego (Teraz nie wiadomo po co nazywany dumnie Passatą)

Przygotowanie:
1/ Mięso przyprawiamy solą, pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i na patelni przesmażamy na oleju.
2/ Gotujemy wd przepisu na opakowaniu makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
3/ Przesmażone mięso przyprawiamy lubczykiem i majerankiem i dodajemy przecier - mieszamy dokładnie i podgotowujemy chwilkę. 
4/ Wykładamy makaron na talerz, na środek dajemy mięsny sos, posypujemy twarogiem i obowiązkowo dodajemy listki melisy/(świetnie przełamuje smak) SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz