sobota, 14 lutego 2015

Potrawka z udka z kurczaka po azjatycku

Hej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański czy sos sojowy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości udka z kurczaka bez skóry i kości, kapustę pekińską, orzeszki, ogórka, czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15-20minut

Składniki:
2 udka z kurczaka bez kości i skóry
120g ugotowanego ryżu jaśminowego
Kilka listków świeżej mięty
Kawałek ogórka zielonego
2 małe garści orzeszków ziemnych
Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej
Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony
3 obrane cebulki szalotki
1 ząbek czosnku
Sól himalajska
Sos sojowy 
Olej ryżowy

Przygotowanie:
1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, kolendrą i imbirem.
2/ Kroimy kapustę pekińską w kostkę, ogórka w półksiężyce, cebulkę w piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce.
3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą.
4/ Gotową potrawę podajemy z świeżo ugotowanym ryżem jaśminowym i ułożonymi na nim listkami mięty. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz