piątek, 20 lutego 2015

Sałatka z pieczonym bakłażanem i rukolą

Hej! Klimaty śródziemnomorskie w prostej, zdrowej odsłonie! Bakłażan, rukola, sałata, pomidorki cherry, mozzarella i zdrowe dodatki - o to kolejna pyszna sałatka!. Sałatki dają nam możliwości ułożenia idealnego bilansu składników odżywczych, możemy wpakować w nie przeróżne dodatki które dzięki różnorodności - w pełni mogą zaspokoić zapotrzebowanie choćby na witaminy i minerały. Bakłażan i mozarella dodadzą sytości sałatce, a rukola, sałata i pestki dyni chrupkości, pomidorki cherry wraz z passatą i oliwą złączą wszystko w całość. Polecam na kolację!

Składniki na 2 osoby
Czas przygotowania 30 minut

Składniki:
1 Bakłażan
6 listków sałaty masłowej
2 garście rukoli
12 pomidorków cherry
Pół kulki mozzarelli
Pestki dyni
5-6 łyżek passaty (Przecieru pomidorowego)
Oliwa z oliwek Virgin
Sól himalajska
Pieprz czarny
Igiełki rozmarynu

Przygotowanie:
1/ Bakłażana tniemy w duże kostki - solimy, dodajemy pieprzu i trochę oliwy - mieszamy wszystko i wkładamy do piekarnika na ok 20 min (180 stopni)
2/ Na talerz rwiemy sałatę i dodajemy garść rukoli, kroimy mozarellę w plastry które przepoławiamy i kładziemy na sałacie.
3/ Pomidorki przekrajamy na pół i układamy na sałacie, dodajemy upieczonego bakłażana, polewamy passatą i oliwą. Solimy sałatkę i posypujemy pestkami dyni i igiełkami rozmarynu. SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz