sobota, 7 lutego 2015

Szybka zimowa surówka z kapusty pekińskiej

Czasem proste rzeczy zrobione dobrze od A do Z smakują najlepiej. Jest zima, wybór warzyw skromniejszy lecz zawsze znajdą się 4 składniki które utworzą właśnie tę bardzo prostą surówkę. Kapusta pekińska, marchew, cebulka i kukurydza konserwowa. Użyjemy octu jabłkowego dobrej jakości, soli himalajskiej i świeżo zmielonego pieprzu. Polecam zamiast cukru użyć ksylitol by surówka zyskała na właściwościach prozdrowotnych. Polecam na zimowy okres do każdego obiadu!

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
Połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej
3 małe marchewki
Pół małej cebulki
2 garstki kukurydzy konserwowej dobrej jakości bez GMO
Sól himalajska
Olej rzepakowy
Świeżo zmielony pieprz
Ocet jabłkowy

Przygotowanie:

1/ Połówkę kapusty pekińskiej nadkrajamy w połowie do trzonu i tniemy w cienkie paseczki - przekładamy do miski.
2/ Obrane marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulkę bardzo drobno kroimy i dodajemy razem z marchewką do kapusty.
3/ Dodajemy kukurydzę i całość osalamy, mieszamy i odstawiamy na 25 minut.
4/ Dodajemy ocet, cukier i świeżo zmielony pieprz oraz olej i energicznie mieszamy rękami. Surówkę możemy od razu jeść bądź odstawić do przegryzienia. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz