niedziela, 22 lutego 2015

Twaróg śniadaniowy z rukolą i pomidorkami

Witajcie! Twaróg na śniadanie to bardzo dobry wybór! łatwo syci, jest bogaty w białko i lepiej znosi go żołądek od mleka. Rukola i pomidorki cherry wraz ze świeżym czosnkiem nadadzą mu charakteru. Rukola jest bardzo pomocna w budowaniu naszej odporności - zawiera siarkę i cynk które genialnie radzą sobie z bakteriami, jeśli dodamy do tego nasz Polski czosnek to taki twarożek z rana będzie nie dość że odżywczym to i prozdrowotnym śniadaniem które na pewno Wam zasmakuje! Polecam z razowym chlebem ze słonecznikiem (takim ciężkim a nie dmuchanym)!

Składniki dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
220g sera białego typu klinek
5 łyżeczek z górką śmietany 18% tł
Garść świeżej rukoli
7 pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli himalajskiej (1,5 jeśli lubisz słone)
Pieprz czarny - najlepiej świeżo zmielony

Przygotowanie:
1/ Twaróg przekładamy do miski, rukolę siekamy drobno i przekładamy do miski z twarogiem, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojone pomidorki.
2/ Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz oraz śmietanę i bardzo dokładnie i energicznie mieszamy.
3/ Najlepiej odstawić do przegryzienia. Spożyć do 36 godzin. SMACZNEGO!




1 komentarz: