niedziela, 1 lutego 2015

Zdrowsza wersja kremu NUTELLA

Każdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem bez sztucznych aromatów!, bez utwardzonych tłuszczy! i z potrójną ilością orzechów laskowych!. Orzechy te to ogrom witaminy E (40g to 100% dziennego zapotrzebowania), spora dawka kwasu foliowego, miedzi oraz witamin z grupy B. W naszym kremie użyjemy tylko tortowej śmietany i mlecznej czekolady - nie będzie to żadna wielka filozofia a efekt Was zaskoczy. By łatwo się smarowało dodamy prozdrowotny olej z orzecha włoskiego. Polecam na kanapki do pracy czy szkoły lub dla dzieciaków - na pewno im zasmakuje!.

Na ok 450g kremu
Czas przygotowania: 10 minut + schładzanie

Składniki:
200 g czekolady mlecznej (Polecam taką mniej słodką i nie może mieć tłuszczu roślinnego w składzie)
200ml śmietanki do deserów, tortów 36% tł. (Polecam Piątnica - akurat mają op. 200ml)
50 ml mleka 3,2 % tł.
3 łyżki oleju z orzechów włoskich (jeśli nie macie może być rzepakowy)
5 łyżek mielonych orzechów laskowych

Przygotowanie:
1/ Do garnka przekładamy śmietanę i mleko doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy połamaną czekoladę mleczną i chwilkę gotujemy na bardzo małym ogniu aż rozpuści się cała czekolada.
2/ Ściągamy czekoladę z kuchenki i dodajemy mielone orzechy oraz olej i energicznie mieszamy.
3/ Przelewamy do 2 szklanek po małej nutelli i po lekkim ostudzeniu zabezpieczone wkładamy na 1,5 godziny do zamrażarki.
4/ Wyjmujemy i możemy smarować kanapki!. Krem przechowujemy zamknięty w lodówcę. SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. mniam, muszę wypróbować, kiedyś robiłam Domową "nutellę" ze śliwek ,kakaa i orzechów laskowych, ale ta wygląda bardziej apetycznie i pewnie też tak smakuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa nutella! Najlepsza, najzdrowsza i mniej kaloryczna ;-)

    OdpowiedzUsuń