wtorek, 24 marca 2015

Brokuły z czosnkiem po chińsku

Hej! Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na znane z chińskich knajpek brokuły z czosnkiem. Składniki ograniczyłem do minimum przy zachowaniu świetnego smaku. Brokuły to świetny zestaw żelaza i witaminy C a także substancji o której warto poczytać czyli sulforafanie. W połączeniu z czosnkiem macie dobry zestaw anty przeziębieniowy na wiosenne wahania temperatur. Polecam to proste danie zarówno jako dodatek do obiadu jak i smaczna przekąska która ugasi głód :)

Dla 1-2 osób
Czas przygotowania: 15-20 minut

Składniki:
1 świeży brokuł
4 ząbki czosnku
Sos sojowy
Sól himalajska
Mąka ziemniaczana
Olej rzepakowy

Przygotowanie:

1/ Zagotowujemy osoloną wodę w garnku który pomieści brokuła. Wkładamy brokuł i gotujemy 5-7 minut a następnie schładzamy w bardzo zimnej wodzie.
2/ Czosnek kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzany olej na woku następnie oddzielone od całości brokuła różyczki wrzucamy na woka. Przesmażamy, często mieszając aż brokuł będzie lekko miękki. W między czasie doprawiamy wszystko sosem sojowym.
3/ Przy końcu smażenia dodajemy 100 ml wody, mieszamy energicznie wszystko i zagęszczamy roztworem mąki i wody - tak by woda z woka oblepiła różyczki. Podajemy! 

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz