czwartek, 26 marca 2015

Deska serów z sosem z marakui

To najprostsza przekąska jaką możemy na szybko przygotować, lecz to co najważniejsze w desce serów to sos w którym zamoczymy nasze pyszne sery. Jeżeli żurawina Wam już bokiem wyłazi to polecam Wam eksplozję smaku w postaci sosu z marakui i gruszek z lekką nutą mięty. Świeża marakuja jest dostępna w każdym większym markecie i czasem jej cena jest tak mała że żal nie spróbować. Ten niepozorny owoc to skarbnica bardzo intensywnego smaku, tuż po rozcięciu owocu mamy pestki zaklęte w żelu który swoją konsystencją idealnie nadaje się na sos. Zaopatrzcie się w intensywne smakowo sery i wykałaczki i zachwyćcie znajomych pysznym sosem!

Dla 3 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
1 ciemna marakuja
Pół małej gruszki
Szczypta suszonej mięty
1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
Sery (minimum 3 rodzaje): Camembert, bleu, typu szwajcarskiego, oryginalna feta, wszelakie kozie, limburski

Przygotowanie:
1/ Marakuje przecinamy na pół, łyżeczką wyciągamy miąższ do małego garnka. Połowę obranej gruszki szatkujemy drobno i dodajemy do garnka. Dokładamy łyżeczkę miodu i szczyptę mięty i krótko podgotowujemy ciągle mieszając. Przelewamy do małego pojemnika na sos.
2/ Sery kroimy na "porcje na raz" i nabijamy na wykałaczkę. Układamy wokół sosu na drewnianej desce. SMACZNEGO!







1 komentarz:

  1. często jem i przygotowuje coś na kształt deski serów... uwielbiam jeść palcami i jest to łatwy sposób na serwowanie przekąsek,gdy nie ma czasu przygotować niczego innego... ciągle szukam inspiracji by urozmaicać deseczki... Postaram się zapamiętać i wyczaić marakuję.. której nigdy nie jadłam... może przyjdzie mi coś do głowy? nasunęło mi się chilli nie wiem czemu i odrobina mięty.... muszę poczuć ten smak...

    OdpowiedzUsuń