środa, 4 marca 2015

Makaron z indykiem, suszonymi pomidorami i bakłażanem

Dania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko przypieczonym bakłażanem. Przyprawimy to białym pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim, a indyk przyrządzimy na aromatycznej zalewie olejowej z suszonych pomidorów!. Będzie aromatycznie, szybko i niecodziennie. Szykujcie patelnie i grzejcie piekarnik!

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 25-30minut

Składniki:
250g-300g mięsa z uda indyczego (bez kości)
Suszone pomidory w zalewie z oleju słonecznikowego 200g
Makaron świderki z pszenicy durum
1 bakłażan
4 łyżki śmietany 36%
Pieprz biały
Sól himalajska
Czosnek niedźwiedzi
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy
Pieprz czarny

Przygotowanie:
1/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni a w między czasie kroimy bakłażana w dużą kostkę nacieramy solą i pieprzem czarny oraz natłuszczamy olejem rzepakowym. Wkładamy do piekarnika na foli aluminiowej i pieczemy aż do zarumienienia i miękkości.
2/ Indyka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy biały pieprz, sól i mieszamy, następnie dodajemy zalewę z suszonych pomidorów a same pomidory kroimy na 3 części i również dodajemy. 
3/ Na rozgrzaną patelnię wykładamy indyka z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim - smażymy ok 15 minut, czasem go przykrywając (Indyk potrzebuje więcej czasu od kurczaka by zmięknąć).
4/ W garnku z wodą z odrobiną oleju gotujemy makaron przez 9 minut a następnie odcedzamy.
5/ Gdy indyk już jest miękki przekładamy go wraz z pomidorami na rondel dodając tylko trochę tłuszczu z patelni (reszty tłuszczu się pozbywamy).
6/ Podgrzewamy rondel a następnie dodajemy śmietankę, sól i upieczonego bakłażana. Energicznie mieszamy i odstawiamy.
7/ Na talerz nakładamy na przemian makaron i indyka z pomidorami i bakłażanem. Makaron skrapiamy oliwą i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz