niedziela, 22 marca 2015

Owoce w jogurcie z orzechami na ciepło

Hej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z korzenną nutą. Owoce i orzechy to genialne połączenie dwóch kategorii produktów o zupełnie innej gamie wartości odżywczych. Daje to kompleksowy zastrzyk potrzebnych nam witamin i minerałów no i jest na pewno przyjemne dla podniebienia. Zapraszam skuszenia się!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania 15minut

Składniki:

3 duże truskawki
Pół banana
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru brzozowego
6 kostek czekolady mlecznej
kilka migdałów, orzechów włoskich i orzechów nerkowca
1 łyżka miodu wielokwiatowego
Pół łyżki masła
Mleko 3,2 % tł
Przyprawy mielone: kolendra,goździki, gałka muszkatałowa, cynamon, kardamon
Garść muesli tradycyjnego

Przygotowanie:

1/ Na małej patelni rozgrzewamy masło i lekko obsmażamy orzechy dodając miód i przyprawy. Następnie dodajemy mleka by rozrzedzić masę, a na sam koniec czekoladę by utworzyła się gęsta ale lejąca konsystencja która nie zastyga na kamień :).
2/ Jogurt mieszamy z cukrem brzozowym i pokrojonymi w duże kostki owocami 
3/ Podajemy na talerzu owoce obok sosu z orzechami, posypujemy muesli i dekorujemy źdźbłami trawy cytrynowej. SMACZNEGO







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz