środa, 18 marca 2015

Pieczony pstrąg w całości w ziołach

W Polsce do ryb wciąż podchodzimy z rezerwą jedząc za to na potęgę wieprzowinę i kurczaki. To bardzo niepokojący trend który należy jak najszybciej przerwać by wprowadzić właściwą harmonię w naszym jadłospisie. Świeże ryby to źródło bardzo szybko przyswajalnego białka, pożądanych przez organizm tłuszczów i konkretnej dawki minerałów. W przeciwieństwie do mięsa nie zalegają one w jelicie grubym a do tego wcale nie są aż tak drogie. Proponowany dziś pstrąg to koszt rzędu 20zł/kg, kupując go spożyjemy bardzo pożywny a zarazem mało kaloryczny obiad.

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
2 świeże pstrągi po 250g
Przyprawy: Pieprz, mięta, mielone ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, mielona kolendra, mielony jałowiec, sól himalajska
Sok z cytryny
Masło

Przygotowanie:

1/ Pstrąga na początku bardzo dokładnie myjemy, następnie odcinamy głowę dobrze naostrzonym nożem. Układamy rybę na desce do krojenia nacinamy wzdłuż rybę tak aby otworzyła się w pełni. Nie wyjmujemy kręgosłupa z ośćmi , zrobimy to dopiero po upieczeniu.
2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy przyprawy i zamykamy (odstawiamy do przegryzienia się lub przygotowujemy od razu). Z dodaną odrobiną masełka w środku wkładamy ryby do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i pieczemy na folii aluminiowej do miękkości (ok. 15 minut)
3/ Wyjmujemy z piekarnika i podajemy na talerzu z ziemniakami z wody z pietruszką oraz kiścią świeżych winogron. SMACZNEGO!







1 komentarz:

  1. u mnie dziś tez pieczony pstrąg, choć tylko w tymianku; pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń