piątek, 20 marca 2015

Pieczony szczupak z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką

Wprost z polskich jezior prezentuje się dziś pyszny szczupak pieczony w całości. Trochę nieśmiało ale małymi krokami pojawiają się rybne sklepy i stoiska dające nam możliwość wyjścia po za smaki mintaja, morszczuka czy pangi. Szczupak to piękna,wartościowa i do tego niskokaloryczna ryba którą warto spróbować! Ryby to świetne źródło cennego wapnia, selenu czy jodu a na dodatek wspomagają produkcję hormonu szczęścia!. Dzisiaj przygotujemy naszego polskiego szczupaka z dodatkiem delikatnego czosnku niedźwiedziego, czarnuszki i liścia laurowego. Całość ryby obłożymy tłustą śmietanką by podkreślić walory smakowe i poprawić wizualnie wygląd ryby po upieczeniu. Zapraszam do wypróbowania!

Dla 1-2 osób
Czas przygotowania 35 minut + czas na marynowanie

Składniki:
0,4-,05kg szczupaka w całości
Sól himalajska
Czarnuszka
Suszony czosnek niedźwiedzi
Liść laurowy 
Sok z połowy cytryny
Śmietana 36% tł
Mała garść suszonej włoszczyzny

Przygotowanie:

1/ Szczupaka oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i pozbywamy się głowy. Nacinamy wzdłuż i na skórze (jak kiełbaskę na ognisko) i nacieramy całego sokiem z cytryny a następnie solą, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką i liściem laurowym. Na koniec obkładamy rybę śmietaną. Odstawiamy najlepiej na noc.
2/ Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, rybę układamy na foli aluminiowej i pieczemy ok 15-20 minut aż wyglądać będzie jak na zdjęciach.
3/ Wyjmujemy rybę i podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz