piątek, 27 marca 2015

Prosta pascha wielkanocna z karmelem

Odejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło się na jej spróbowanie. Ta już coraz bardziej zapominana potrawa jest bardzo zdrowym i odżywczym deserem który z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Polecam spróbować bo w tym przepisie nie musicie w nic szczególnie niedostępnego się zaopatrywać. Znajdźcie durszlak, czyste ściereczki kuchenne i mikser :)

Dla 5 osób
Czas przygotowania: 10-12h

Składniki:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii 
750g mielonego twarogu
0,5 szklanki rodzynek
1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
125g masła
20-25ml rumu
50ml śmietanki kremówki 30% tł
Płatki migdałów
Orzechy włoskie

Przygotowanie:
1/ Rodzynki wraz ze skórką zalewamy wrzątkiem, jajka wyparzamy wrzątkiem.
2/ Oddzielamy żółtka od białek a następnie z żółtek i połowy szklanki cukru ubijamy kogel mogel w garnku
3/ Śmietankę zagotowujemy w małym garnku z kawałkami wanilii mieszając ciągle, po chwili odstawiamy. Wyciągamy wanilię (miąższ musi wyjść z łodygi) i dodajemy masło żeby się rozpuściło.
4/ Do ubitych żółtek z cukrem dodajemy ser, cukier puder oraz bakalie i dokładnie mieszamy. Następnie powoli przelewamy masło ze śmietaną i wanilią energicznie mieszając. Na koniec dodajemy rum i ponownie mieszamy.
5/ Durszlak kładziemy na sporym głębokim talerzu, wykładamy go czystą ściereczką i przekładamy do niego masę na paschę. Na górę paschy przykładamy również ściereczkę jak i talerz na który dajemy obciążenie. Wstawiamy do lodówki lub dajemy na balkon jeśli jest zimno na minimum 10 godzin (W między czasie w talerzyku pod durszlakiem utworzy się spora kałuża a rano nasza pascha będzie miała idealną konsystencję) 
6/ Wykładamy paschę na talerz, gałkownicą nakładamy ją na talerz na którym ją zjemy a następnie obkładamy ją płatkami migdałowymi. polewamy sosem z karmelu i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz