sobota, 21 marca 2015

Prozdrowotne truskawki ze śmietaną

Najprostszy polski deser czyli truskawki ze śmietaną zostanie dziś pomalowany zdrowymi dodatkami które sprawią że bez skrupułów po nie sięgniemy. Dzisiejsza oferta zdrowej żywności jest tak obszerna że wiele potraw można napakować dość obszernie zdrowiem przy okazji podkreślając jeszcze mocniej ich smak. Do truskawek dodamy prozdrowotny olej kokosowy, ksylitol, limonkę i mięte, będzie to mocno witaminowy zastrzyk w sam raz na początek wiosny. Cukier brzozowy w smaku przypomina cukier lecz jest bardziej delikatny a gdy go jemy czujemy jakbyśmy jedli zmrożony cukier. Bardzo polecam wersję prozdrowotną truskawek dzieciom gdyż cukier brzozowy świetnie chroni zęby. Również olej kokosowy ma właściwości chroniące zęby!. Zapraszam do wypróbowania!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

6 dużych świeżych truskawek
Sok z połowy małej limonki
niecała łyżeczka oleju kokosowego rafinowanego
3 łyżeczki cukru brzozowego
płaska łyżeczka suszonej mięty bądź 3 listki pokrojone świeżej
śmietana do deserów 36% tł

Przygotowanie:

1/ Truskawki bez szypułek kroimy na 4 części i umieszczamy w plastikowym pojemniku, w rękach rozpuszczamy olej i nacieramy nim truskawki a następnie obsypujemy ksylitolem (świetnie się obtoczą nim truskawki)
2/ 2,5 łyżki śmietany mieszamy intensywnie z sokiem z limonki, miętą i ksylitolem aż do rozpuszczenia się cukru brzozowego.
3/ Truskawki dajemy do salaretki lub pucharka i nakładamy na nie śmietanę. SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz