poniedziałek, 16 marca 2015

Sałatka z chia i kiełkami rzodkiewki

W tej sałatce pogodzimy wszystko co potrzebne by zjeść wartościowy kolacyjny posiłek. Chia i wyraziste kiełki rzodkiewki w połączeniu ze słodką żurawiną, aromatycznym brie z zielonym pieprzem dadzą sałatkę o wielowymiarowym smaku. Dzięki niej spokojnie ugasicie głód jednocześnie uzupełniając witaminowe braki. Nasiona chia które od pewnego czasu są bardzo modne możemy używać w bardzo prosty sposób jako posypka do wielu sałatek w łatwy sposób dostarczając składników odżywczych. Kiełki rzodkiewki są bardzo intensywne w smaku dlatego nie przesadzajmy z ich użyciem. Pamiętajmy żę takie kiełki to źródło ważnych witamin: A,E, B, C czy H, mają też odkażające i przeciwzapalne działanie a także świetnie zabijają drożdżaki. 

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
Garść pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
3-4 plasterki sera brie z zielonym pieprzem
1 ugotowane na twardo jajko EKO
3 suszone pomidory z zalewy olejowej
Mała garstka kiełków rzodkiewki
łyżeczka nasion CHIA
2 łyżeczki żurawiny (w słoiczku, dosładzanej np. Łowicz)
6 łyżeczek oleju ryżowego
Odrobina soku z cytyny


Przygotowanie:

1/ Na spód salaretki kładziemy pokrojoną kapustę pekińską, dodajemy pokrojone na 4 części jajko, plastry sera brie przekrojone na pół oraz pokrojony w paski suszony pomidor.

2/ W małej szklance mieszamy olej z żurawiną i odrobiną soku z cytryny a następnie polewamy nim sałatkę. Dodajemy kiełki rzodkiewki oraz posypujemy wszystko nasionami chia. SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz