piątek, 27 marca 2015

Sałatka z rzeżuchą na WIELKANOC

Sałatki to wdzięczny temat szczególnie na Wielkanoc, ta którą przyrządzimy teraz z aromatyczną rzeżuchą również świetnie będzie pasowała do Wielkanocnego obiadu. Zapach rzeżuchy automatycznie kojarzy nam się z wiosennymi świętami, prócz zapachu genialnie nadaje się do sałatek i wygrywa ze szczypiorkiem :). Dziwi mnie fakt że jej kiełków nie możemy kupić tylko musimy radzić sobie sami. Z kiełkami na szczęście niema problemu bo możemy wysypać ziarna na mokre waciki i utrzymywać wilgoć a do 5 dni otrzymamy kiełki. W dzisiejszej sałatce inspirowałem się klasyczną sałatką jarzynową lecz zostawiłem tylko ziemniaki i marchew tak by rzeżucha wraz z roszponką nadały sałatce wiosennego charakteru i koloru. Są też oczywiście jajka, kukurydza no i majonez. Zapraszam do siania i przygotowania tej pysznej i delikatnej sałatki!

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania 35 minut

Składniki:
Garść świeżo zerwanych kiełków rzeżuchy
3 średnio-duże ziemniaki
1 średnia marchewka
3 jajka EKO L
Garść świeżej roszponki
Garść kukurydzy konserwowej bez GMO
3,5 łyżki majonezu
Sól himalajska
Pieprz czarny

Przygotowanie:

1/ W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki i marchew (Uważamy by nie rozgotować) - odstawiamy do ostudzenia, następnie gotujemy jajka na miękko które również odstawiamy do ostygnięcia.
2/ Roszponkę rozdzielamy by w sałatce były tylko listki - przekładamy je do głębokiej miski. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i jajka.
3/ Pierwszą część kiełków rzeżuchy dodajemy do miski a drugą zostawiamy do posypania sałatki. Dodajemy kukurydzę, solimy, dodajemy pieprzu i mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jescze ra bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy sałatkę do szklanej miseczki i posypujemy rzeżuchą. SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz