środa, 4 marca 2015

Surówka z pędami bambusa i papryką

Azjatyckie smaki to jedne z najchętniej próbowanych w Polsce, jest wiele bardzo esencjonalnych potraw ze wschodu ale brakuje czasem czegoś co u nas jest niezastąpione - SURÓWKI :). Dlatego też mój skromny pomysł surówki do dań o orientalnym charakterze. Pędy bambusa to także prozdrowotny hit w Chinach, wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, są również źródłem błonnika i aminokwasów. Polecam spróbować nowych smaków!

Dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
Sałata lodowa 1/3 główki
2/3 odsączonych pędów bambusa z opakowania o gramaturze 140g
1 papryka czerwona
Pół średniej wielkości bulwy kopru włoskiego
Kolendra suszona
Sok z limonki
Sól himalajska
Cukier
Olej rzepakowy

Przygotowanie:
1/ Lodową kroimy w podłużne paski, paprykę w małe cienkie paseczki, koper włoski w drobną kosteczkę - przekładamy wszystko do miski.
2/ Dodajemy odsączone pędy bambusa, sól, kolendrę, cukier i sok z limonki i wszystko mieszamy. 
3/ Dodajemy olej rzepakowy i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia się. SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz