czwartek, 26 marca 2015

Świąteczna sałatka z przepiórczymi jajkami

Wielkanoc tuż tuż, a wraz z nią rodzi się pytanie... Czy robić to co zawsze czy może czymś zaskoczyć?. Sądzę że prócz swoich "klasyków" warto co roku czymś zaskakiwać. Przepiórcze jaja to strzał w 10! Są urzekające i gdy tylko poczytacie literaturę dowiecie się że jeśli chodzi o wartości odżywcze to przebijają bardzo mocno jaja kurze. Markety mają tą pozytywną tendencję że przed świętami robią promocje na wiele produktów spożywczych związanych ze świętami, dlatego też można np. takie pyszne jajeczka kupić taniej :). W tej sałatce posmakujemy majonezowo-śmietankowego kremu ze szczypiorkiem i chrzanem w towarzystwie świeżego szpinaku, kukurydzy, pomidora a także fety z mleka owczego i koziego. Nie kupujcie pseudo fety - szkoda zdrowia a poza tym zepsuje Wam całą resztę smaków. Polecam sałatkę na wielkanocny stół jak i na co dzień!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
5 przepiórczych jajek
Garść świeżego szpinaku
1/3 pęczku szczypiorku
Kukurydza konserwowa bez GMO
4 plastry pomidora (Najlepiej malinowego)
25g sera feta z mleka owczego i koziego 
Majonez
Śmietana 30% tł
Płatki migdałowe
Chrzan tarty w słoiczku
Sól himalajska

Przygotowanie:

1/ Jajka gotujemy w mocno osolonej wodzie 1 minutę a następnie studzimy
2/ Umyty szpinak rozkładamy równomiernie na talerzu, nakładamy dookoła nacięte plastry pomidora, następnie pokrojone kostki fety.
3/ Z 2 łyżeczek majonezu, 1 łyżki śmietanki, łyżeczki pokrojonego szczypiorku , 1/3 łyżeczki chrzanu i szczypty soli robimy sos mieszając wszystko na jednolitą konsystencję.
4/ Obrane przepiórcze jaja kroimy na pół i układamy na środku talerza. Posypujemy wszystko kukurydzą i płatkami migdałów. Na koniec nakładamy sos na środek talerza na jajka. SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz