sobota, 7 marca 2015

Szybkie zapiekanki na imprezę

Domowe zapiekanki to niby prosta rzecz lecz czasem coś bardzo prostego można łatwo zepsuć robiąc coś bez konkretnego zamysłu. Mój skromny przepis da Wam zapiekanki z których nic nie spada a smak pieczarek każdy na długo zapamięta. Organizacja przyjęcia to też pokazanie naszych cech takich jak: gościnność, pomysłowość, szczodrość czy też zaangażowanie. Nie idźcie nigdy na łatwiznę i nie kupujcie gotowców i nie częstujcie nimi gości bo jest to najgorsza rzecz jaką możecie zrobić!. Czasem jedno zorganizowane przez Was przyjęcie więcej o Was dobrego może powiedzieć niż szereg nudnych spotkań w pracy czy szkole. Dlatego też zrobienie nawet z pozoru prostych rzeczy po domowemu na pewno zaświadczy o tym że zależy Wam na tym by każdy gość dostał kawałek naszego zaangażowania na talerzu a nie najzwyklejszego lenistwa. Zapraszam do kuchni i polecam zapisać sobie przepis w ulubionych bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda!

Składniki na ok 10 osób
Czas przygotowania 35 minut

Składniki:
800g pieczarek
5 dużych cebul
10 kajzerek z makiem
Ser żółty 250g (Polecam Serenadę "Babuni")
Pomidor
Olej rzepakowy
Sól himalajska
Pieprz czarny 
Czosnek granulowany
20 plasterków salami

Przygotowanie:
1/ Pieczarki kroimy w półtalarki, cebulę w pióra i przekładamy do dużej miski - solimy, dodajemy pieprzu i czosnku.
2/ Na dużym rondlu lub woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki z cebulą i przesmażamy aż odparuje cała woda (W między czasie solimy, dodajemy pieprzu i czosnku ponownie aż do momentu gdy smak uznamy za OK)
3/ Przesmażone pieczarki z cebulą odkładamy do miski a do drugiej miski ścieramy ser na dużych oczkach. W tym momencie mamy wszystko przygotowane i wystarczy w momencie jak częstujemy gości pokroić pomidor i przekroić kajzerki.
4/ Na przekrojone kajzerki nakładamy pieczarki z cebulą, dodajemy ser następnie plaster salami, ponownie ser i na koniec plaster pomidora. Tak przygotowane kajzerki wkładamy do piekarnika do czasu aż stopi się ser (Gdy przytrzymamy je za długo kajzerka stanie się twarda jak kamień)
5/ Podajemy na liściach sałaty. SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz