czwartek, 19 marca 2015

Wielkanocna sałatka szczypiorkowa

Szczypiorek w pewnym stopniu może kojarzyć się ze zbliżającymi się świętami Wielkanocy, ale też jest wspaniałym dodatkiem który jest dostępny cały rok. W dzisiejszej sałatce zagra pierwsze skrzypce tuż obok wyrazistych kiełków rzodkiewki, czerwonej cebuli, soczewicy czy wysokiej jakości chudej kiełbasy drobiowej. Jeśli lubicie wyraziste sałatki o ostrym posmaku - ta trafi w Wasze gusta. Szczypiorek to dobry środek na pobudzenie apetytu, jest bogaty w siarkę, kwas foliowy, witaminy B1, B2 czy też witaminę C i bardzo pożyteczny kwas krzemowy. Polecam sałatkę szczególnie na kolację ze względu na mocny intensywny smak jak również na wielkanocne śniadanie z jajkiem na twardo.

Dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

100-150g Kiełbasy drobiowej wysokiej jakości
Mały pęczek szczypiorku
50g ugotowanego ryżu Basmanti 
3,5 łyżki soczewicy konserwowej lub świeżo ugotowanej brązowej
2 łyżki kiełków rzodkiewki
1 mała cebula czerwona
2,5 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
Pieprz czarny mielony
Pół łyżeczki kolendry mielonej
Sól himalajska

Przygotowanie:
1/ Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do głębokiej miski. Szczypiorek kroimy drobno i wraz z kiełkami dodajemy do miski. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany ryż oraz drobno posiekaną czerwoną cebulkę. Solimy, dodajemy pieprzu i kolendry i dokładnie mieszamy
2/ Do sałatki dodajemy majonez oraz musztardę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz