środa, 25 marca 2015

Wielkanocne kluski śląskie

Piękny wielkanocny czas to wyzwanie w kuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu czy kolacji. Dzisiejsze kluski to ukłon w stronę optymistycznej kolorystyki Wielkanocy czyli dominacji kolorów: żółtego i zielonego. Mam nadzieje że włączycie jak najwięcej takich akcentów w zbliżające się Święta :)

Dla 3 osób
Czas przygotowania 10 min

Składniki:
3-4 większe obrane i ugotowane ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Pół małego pęczka szczypiorku
Kurkuma
1 żółtko
Masło
Sól himalajska i pieprz czarny

Przygotowanie:

1/ Ziemniaki ugniatamy na puree w garnku a następnie układamy je tak by zajeło 3/4 dna garnka. W brakujące miejsce dosypujemy mąki i dodajemy żółtko. Ugniatamy na elastyczną masę a następnie dodajemy sól, pieprz, pokrojony drobno szczypiorek oraz odrobinę kurkumy. Bardzo dokładnie mieszamy.
2/ Formujemy kluski i gotujemy je w osolonej wodzie ok 4-5 minut.
3/ Układamy na talerz dodając masło w dziurki, podajemy z pietruszką. SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz