sobota, 21 marca 2015

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Witajcie!, wiosna pełną parą, przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu pokarmu który skutecznie blokuje możliwości rozwoju bakterii. Rzodkiewka to wdzięczne warzywo które niegdyś pełniło funkcję antybiotyku ponieważ działa mocno bakteriobójczo i odkażająco. Podobnie jak czosnek zawiera związki siarki które nie dość że wzmacniają włosy i paznokcie to dodatkowo niszczą szkodliwe drobnoustroje. Nowalijki to również źródło potasu i witaminy C dlatego warto włączyć je do jadłospisu wiosną. W naszej sałatce zbudujemy wszystkie smaki wokoło rzodkiewki: dodamy aromatyczny ser rokpol, orzechy włoskie, winogrona, pomidora i ogórek a dla podkreślenia smaku rzodkiewki dodatkowo okrasimy wszystko jej kiełkami!. Polecam na śniadania!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
3 rzodkiewki
garstka kiełków rzodkiewki
garść świeżego szpinaku
kilka winogron ciemnych
30g startego sera rokpol (np. Lazur niebieski)
Kilka orzechów włoskich
Olej z orzechów włoskich
1 mały pomidor (najlepiej malinowy)
Mały kawałek ogórka bez skóry
Sól himalajska

Przygotowanie:

1/ Na obiadowym talerzu układamy na krawędzi umyte liście szpinaku, następnie przekrojone na pół winogrona, plasterki rzodkiewki, plastry pomidora a na środku kilka talarków ogórka.
2/ Posypujemy wszystko kiełkami rzodkiewki, startym serem oraz polewamy olejem z orzechów włoskich oraz lekko solimy. SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz