piątek, 6 marca 2015

Zupa krem z brukselki i kopru włoskiego

Brukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje sił witalnych. W połączeniu z koprem włoskim, śmietanką, kminkiem, miętą i świeżo startą gałką muszkatałową podbije Wasze serca :) Krem z brukselki i kopru podamy z świeżo potartym wędzonym serem który świetnie podkręci smak :) POLECAM na obiad detoksacyjny bez mięsny :), polecam także dla dzieci tylko bez dodatku gałki :)

Dla 4 osób
Czas przygotowania 45 minut

Składniki:
0,5 kg świeżej brukselki
1 bulwa kopru włoskiego
3 łyżki śmietany 36% tł
Świeżo starte pół łyżeczki gałki muszkatałowej
mielony kminek
sól himalajska
suszona mięta
starty ser żółty wędzony

Przygotowanie:
1/ Gotujemy brukselkę i pokrojony koper w osolonej wodzie ok 2-2,5l do miękkości
2/ Ugotowane warzywa wraz z wodą miksujemy blenderem na mus, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatałową, miętę oraz kminek i ponownie miksujemy.
3/ Przelewamy do bulionówki i posypujemy świeżo startym serem. SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. uwielbiam takie kremy i jestem jedną z nielicznych fanek brukselki w moim otoczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselka zawsze była czymś okropnym w jarzynowej zupie ale jako dama wieczoru w zupie daje rade i nawet mi smakuje :) więc dołączam do fanów bo i dobrze się czuje po takiej zupce :]

    OdpowiedzUsuń