poniedziałek, 23 marca 2015

Zupa pieczarkowa po francusku

Jeśli marzycie o bardzo aromatycznej a zarazem delikatnej zupie to francuska odsłona zupy pieczarkowej sprawdzi się idealnie. Oczywiście będzie jak zawsze: bez kostek rosołowych i sztucznych dodatków. Zupa dodatkowo jest bezmięsna i bardzo prosta w przygotowaniu.

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

250g pieczarek najlepiej BIO
100g masła
1,5 łyżki śmietany 18% tł do zup
Suszona włoszczyzna 100g
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
100g sera pleśniowego typu rokpol
1 cebula
Sól himalajska, cukier, sok z cytryny, pieprz
Przygotowanie:

1/ Włoszczyznę zagotowujemy w 3 litrach wody (20 min przed końcem całkowitego gotowania dodajemy ziemniaki), pieczarki myjemy i kroimy w grube talarki, obraną cebulę kroimy w pióra Pieczarki i cebulę solimy i przesmażamy na 50g masła.
2/ Do gotowego wywaru z włoszczyzny (30min gotowania) dodajemy przesmażone pieczarki z cebulą wraz z masłem i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy starty na tarce ser i śmietanę i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą. Solimy, dodajemy pieprzu, cukru i soku z cytryny i jeszcze raz dokładnie mieszamy
3/ Podajemy! SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Pyszna zupa :) Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń