czwartek, 9 kwietnia 2015

Bezglutenowy deser dla dziecka z wanilią

Potrawy bez glutenu stają się coraz popularniejsze ze względu na plagę alergii pokarmowych które dotykają Polaków. Takie posiłki tak samo mogą być spożywane przez wszystkich bo nie ma w nich nic nadzwyczajnego prócz tego że źródło glutenu zastępuje się zazwyczaj zdrowszym odpowiednikiem. W tym przypadku zamienimy makaron pszenny jak i mąkę pszenną na odpowiedniki z mąką jaglaną. Taka mąka jest delikatniejsza w smaku, bogatsza w składniki odżywcze i bezpieczniejsza dla organizmu dziecka. Użyjemy cukru z prawdziwą wanilią i smacznych owoców by deser był pyszny a zarazem zdrowy. Zapraszam!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
Garść ugotowanego makaronu jaglanego (można użyć też gryczanego lub ryżowego)
2 łyżeczki mąki jaglanej
2,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200ml śmietanki kremówki 30%tł
4 łyżeczki melona
2 kulki winogrona
1/3 mandarynki dokładnie obranej
suszona żurawina
płatki migdałów

Przygotowanie:

1/ Układamy dookoła talerza 3 łyżeczki melona żółtego, połówki winogrona i plasterki mandarynki.
2/ Wlewamy śmietankę do małego garnka, dodajemy cukier waniliowy oraz ugotowany makaron. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zagęszczamy przesypaną przez sito mąką jaglaną.
3/ Makaron dajemy na środek talerza, kładziemy na niego płatki migdałów i żurawinę. SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz