piątek, 17 kwietnia 2015

Chiński rosół z kaczki

Bardzo aromatyczny, tani i rozgrzewający. Taki jest inspirowany Chinami pyszny rosół z kaczki. Przygotowuje się go bardzo prosto, lecz trzeba zaopatrzyć się w co poniektóre przyprawy. Zapraszam do wypróbowania :)

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:
0,6-0,7kg porcji rosołowej z kaczki
Liść laurowy
30g suszonej włoszczyzny
Szczypta imbiru
Szczypta cynamonu
Szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej
Szczypta mielonych goździków
Szczypta mielonego anyżu
Szczypta mielonej kolendry
Opcjonalnie szczypta mielonej papryki chilli
Sól himalajska

Przygotowanie:

1/ Wlewamy 3 litry wody do garnka, wrzucamy umytą porcję rosołową z liściem laurowym, zagotowujemy.
2/ Gotujemy na małym gazie ok 1,5 godziny
3/ Wyjmujemy porcję rosołową, dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Na koniec dodajemy przyprawy i solimy rosól. Mieszamy i po chwili rozlewamy do talerzy. Podajemy z makaronem. SMACZNEGO!


1 komentarz: