środa, 22 kwietnia 2015

Ekstra kremowa zupa pomidorowa z czarnuszką

Jedna z ulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a zupą krem z brokułów. Taka będzie też ta zupa, zagęszczona naturalnie na solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana przyprawa która wyłącznie kojarzy się z chlebem czy też kiszeniem ogórków. Bogactwo aromatu tej rośliny musi być wykorzystywane ze względu na możliwości komponowania nowych połączeń smakowych jak i ze względu na świetne działanie na organizm. Nastawiajcie garnek bo to jest ta pomidorowa marzeń!

Dla 12-14 osób
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny

Składniki:
2 korpusy z kurczaka
2 udka z kurczaka
Ziele angielskie
Liść laurowy
3 pokrojone w talarki marchewki
2 małe korzenie pietruszki pokrojone w kostkę
1/4 selera pokrojonego w kostkę
1 mocno przypalona obrana cebula
10 cm kawałek umytego pora
Pieprz czarny
Sól himalajska
Majeranek
Czarnuszka
4 pomidory
400-450 ml koncentratu pomidorowego
Mały pęczek natki pietruszki
150ml śmietany 18%tł

Przygotowanie:
1/Zagotowujemy w garnku ok. 6L wody i na małym gazie przygotowujemy wywar z drobiu, kilku kulek ziela angielskiego i kilku liści laurowych (ok 1 godzina 15 minut)
2/ Wyjmujemy mięso, liść i ziele. Szumujemy a następnie wrzucamy: marchew, seler, korzeń pietruszki, pora, pokrojone pomidory, przypaloną cebulę oraz natkę pietruszki. Gotujemy na małym ogniu 45minut.
3/ Gotowy wywar blendujemy mikserem na jednolitą konsystencję, dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, sól, garstkę czarnuszki i dokładnie wszystko mieszamy na małym gazie. Po kilku minutach ściągamy zupę i dodajemy śmietanki mieszając wszystko dokładnie.
4/ Podajemy zupę z makaronem. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz