wtorek, 14 kwietnia 2015

Europejskie sajgonki z ziemniakami

Jeśli denerwują Cię Chińczycy którzy nie mają umiaru w bezczelnym kopiowaniu wszystkiego co wpadnie im w ręce to usmaż im europejskie sajgonki z ziemniakami których nie cierpią :)). Tak na poważnie to papier ryżowy jest bardzo ciekawym produktem ponieważ ma bardzo praktyczne zastosowanie i jest do tego na wyciągnięcie ręki. Pierogi czy też krokiety są o wiele bardziej pracochłonne od sajgonek, dlatego tez polecam tą szybką przekąskę zarówno na imprezy czy przyjęcia jak i jako przekąska wieczorna do dobrego filmu czy meczu :). W farszu znajdziecie popularne w całej europie puree ziemniaczane z szynką szwarcwaldzką, serem pecorino (spokojnie możecie zamienić na inny aromatyczny ser, chyba że dorwiecie w promocji jak ja :) ) i ogórkami kiszonymi. 

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

3 ugotowane ziemniaki
3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
3 plastry sera pecorino (inny owczy też się sprawdzi)
1 mały ogórek kiszony
Świeżo zmielony pieprz czarny
Sól himalajska
Papier ryżowy
Frytkownica lub garnek z olejem rzepakowym
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Składanie sajgonek:
1/ Rozgrzewamy frytkownicę lub garnek z olejem. Namoczoną czystą ściereczkę rozkładamy na blacie. Układamy na niej namoczone w wodzie arkusze papieru, następnie kolejne suche arkusze z opakowania przepoławiamy i namoczone nakładamy na te ułożone na ściereczce od dołu do środka.
2/ Na 1/3 wysokości licząc od dołu namoczonego arkusza kładziemy łyżkę farszu i składamy arkusz podwijając dolną krawędź tak żeby zakryła cały farsz, następnie zaginamy do środka boki i rolujemy sajgonkę do końca, pilnując by była dobrze sklejona i bez uszkodzeń.

Farsz:
1/ Ziemniaki ugniatamy z masłem, pokrojoną w paski szynką szwarcwaldzką, pokrojonym w małą kostkę serem i ogórkami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Smażenie:
1/ Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. minutę a następnie wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem. SMACZNEGO!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz