czwartek, 16 kwietnia 2015

Kapusta czerwona zasmażana z żurawiną

Wracamy do korzeni i przywracamy tradycyjne smaki!. Czerwona kapusta to ogrom zdrowia w całej jej głowie. Nie sposób wymieniać ilości witamin i minerałów w niej zawartych - poczytajcie, zainteresujcie się kapustą i wróćcie do tradycji :). Modrą kapustę na ciepło wzbogacimy równie zdrową suszoną żurawiną, będzie też szczypta kochanego przez wszystkich kminku :). Wbrew pozorom przygotowanie takiej kapusty na ciepło to żaden wielki problem nawet jeśli nie mamy szatkownicy do niej. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Dla 5 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
Kapusta czerwona 0,75 kg
Pół dużej cytryny
Mielony kminek
Cukier
Sól himalajska
Pieprz czarny
Garść suszonej żurawiny
1 duża cebula
Smalec (najlepiej domowy)
Mąka pszenna

Przygotowanie:

1/ Kapustę kroimy na 4 części, usuwamy głąb, szatkujemy trzymając części kapusty poziomo.
2/ Pokrojoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak by ją zakryć, solimy wodę i zagotowujemy. Gotujemy ok 25-30 minut pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywą.
3/ Parę minut przed końcem gotowania dodajemy: żurawinę, cukier, sok z cytryny, kminek i pieprz. Na sam koniec dodajemy przesmażoną na smalcu szklistą i doprawioną cebulkę pokrojoną w duże kostki na końcu podsypaną mąką. 
4/ Jeśli kapusta nie jest wystarczająco gęsta można na sicie dodawać stopniowo mąkę mieszając jednocześnie. SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. Dodałam Twój blog do ulubionych. Będę do niego częściej zaglądała. Bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń