środa, 15 kwietnia 2015

Lekka jogurtowa sałatka z cukinii

Niskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania cukinii. Może ona posłużyć do obiadu czy też dla odświeżenia :). Blanszowana cukinia z lekkim naturalnym jogurtem i nutką cytrynowo-pieprznego oregano na pewno Wam zasmakuje. Wystarczy jedna cukinia i mały kubeczek jogurtu naturalnego! ZAPRASZAM!

Dla 1-2 osób
Czas przygotowania 10 minut

Składniki:
1 cukinia
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 125ml
Świeżo zmielony pieprz i sól
2 łyżeczki soku z cytryny
Pół łyżeczki cukru lub ksylitolu
Oregano suszone
Sól himalajska

Przygotowanie:

1/ Zagotowujemy litr wody z solą. Cukinię tniemy za pomocą tarki na cieniutkie plasterki i przekładamy gotującej się wody. Po minucie wyciągamy cukinię i przekładamy do lodowatej wody.
2/ Jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem oraz oregano. Cukinię pod odsączeniu na durszlaku przekładamy do miseczki i podajemy z jogurtowym sosem. SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz